Zo... dat waren twee drukke weken. Oma Enschede jarig, Zeister connectie jarig, Oma Amersfoort jarig en tot slot Mikx jarig. Dus kinderfeest en familiefeest! En ondertussen ook langs bij oud collega's (aka vrienden). Jaja... dan ben je wel ff druk en aan de zuip... ;-)

Maar zoals aangekondigd even een eerste korte terugblik op de voorbereidingen tot nu toe, oftewel... beginnen bij het begin: de visumprocedure. Wat moet je dus allemaal doen om een visum te bemachtigen? In alle eerlijkheid... onze aanvraag was niet één van de moeilijkste, want er zijn mensen bezig met het verwezenlijken van hun emigratiedroom die het veel lastiger hebben.

 „Het leven is wat je overkomt, terwijl je druk bezig bent andere plannen te maken.”

 John Lennon

Schitterende quote natuurlijk en het beschrijft ook meteen het hele traject richting de stap tot de uiteindelijke visum aanvraag. Je gaat in deze tijd door zo'n beetje alle emoties. Om er een paar te noemen: blijdschap, teleurstelling, twijfel, paniek, ontkenning, verdriet, etc. Maar daarover een andere keer meer... Dat hebben jullie in de vorige blog al een beetje kunnen lezen tenslotte. 

Zo'n aanvraag is nogal een proces, maar als je het in een tijdlijn zet is het allemaal vrij overzichtelijk. ;-)

Medio 2011 hebben wij twee migratiebureau's benaderd om te zien wat onze kansen waren en uiteindelijk zijn wij met JustMigrate (Tamara) in zee gegaan.

 

26.07.2011: eerste kansbeoordeling JustMigrate zeer positief! Goed... en nu? 

Zo'n kansbeoordeling is bedoeld om te kijken of je op basis van leeftijd, opleiding en baan genoeg punten hebt om überhaupt een visum te mogen aanvragen. Dan moet je wel een beroep hebben dat op de zogenaamde Skilled Occupations List (SOL lijst) staat. Oftewel de lijst met beroepen die Australië hard nodig heeft. Dan heb je ook nog een onderscheid tussen beroepen die in heel Australië gewild zijn (vooral medisch personeel) en beroepen die in een specifieke deelstaat gewild zijn. En dit alles biedt geen garanties over het krijgen van het visum... Dus ja... waar begin je aan... :-)

Samen met Tamara besloten wij voor het volgende beroep te gaan voor Michael: Information and Organisation Professionals NEC.

Vooral dat "NEC" erachter is leuk. Afgezien van het feit dat het een hele mooie voetbalclub is staat het in dit geval voor "Not Elsewhere Classified". Een prima beschrijving van de studie en carrière van Michael zien wij sommigen van jullie nu denken. ;-) Maar alle gekheid op een Stokje... het grootste voordeel is dat dit beroep zo'n brede beschrijving heeft is dat dit wel moet lukken EN dat het in de voor ons interessante deelstaten gevraagd werd (SA, NSW en VIC).

De kans dat wij een visum zouden kunnen krijgen was dus heel groot.

 

15.08.2011: Contract getekend bij JustMigrate 

Zo'n heel traject kan je natuurlijk ook zelf gaan doen, maar gezien het belang ervan wilden wij niets aan het toeval overlaten (door bijv. onoplettendheid van onszelf, red.). Wij hebben dan ook een contract getekend, zodat Tamara ons achter de broek aan zou gaan zitten voor het tijdig aanleveren en invullen van formulieren. En zo geschiedde. Nogmaals dank Tamara! :-)

In dit geval gingen wij voor een "Visa Category: Subclass 176/475".  Dat is dus een visum dat verstrekt wordt door een specifieke deelstaat. Dat dit later in het traject op de schop zou gaan wisten wij niet, maar daarover verderop meer...

 

07.11.2011: VETASSES skills assesment online ingediend en opgestuurd naar JustMigrate

De bijna drie maanden na het tekenen van het contract is Michael vooral bezig geweest allerhande documenten te verzamelen en te laten vertalen (in het Engels). Cijferlijsten van de Uni en middelbare school, overige opleidingen, werkgeversverklaringen, etc. etc. Met alle paparassen uiteindelijk langs de notaris voor een officiële stempel. Dit uiteindelijk allemaal online ingediend bij het instituut (VETASSES) dat zou gaan bekijken of Michael's kennis en kunde overeenkomt met het beroep. De papieren versie op de post naar Tamara gestuurd...

 

23.11.2011: VETASSES skills assesment received and being processed

Gelukkig... alles in goede orde ontvangen aan de andere kant van de wereld... Tijd om te wachten op het verlossende woord... dat kon wel eens een half jaar tot een jaar gaan duren...

 

10.03.2012: IELTS @ Utrecht ( L7.5 R6.0 W6.0 S7.5 O7.0 // \\ L8.5 R9.0 W8.0 S8.5 O8.5)

Een ander belangrijk onderdeel van het visum is een examen doen voor IELTS. IELTS staat voor International English Language Testing System. Michael moest overall minimaal een 6 halen om überhaupt een visum aanvraag te mogen doen. Maar hij kon bonuspunten verdienen als hij gemiddeld minimaal een 8 zou halen. En als Jorien minimaal een 7 in de wacht zou slepen dan zouden dat ook weer bonuspunten zijn... Onthoud: hoe meer punten hoe hoger je op de lijst met kandidaten komt.

Op 10 maart waren wij dan ook in Utrecht voor een hele dag examens: lezen, luisteren, schrijven en praten. Af en toe lang wachten en ook veel praten met lotgenoten. :-) Een lange, maar vooral leuke dag en het resultaat was er ook naar... De bonuspunten zijn binnen... Goed bezig dachten wij zo!

 

04.04.2012: Skills assesment positief, maar beroep van SOL gehaald voor alle staten

Huh... iets meer dan vier maanden onderweg en... het verlossende woord is er al!!!!! Michael zijn studie en beroepskeuze komt overeen met het beroep op de SOL lijst. Maarrrrr... bummer! Het maximaal aantal visum toekenningen voor dit beroep blijkt al te zijn gehaald voor deze periode. Met andere woorden... voor dit beroep heeft Australië nu (tijdelijk) genoeg mensen binnen gehaald. Snif!

Tamara komt gelukkig met onwijs goed nieuws. Per 1 juli gaat het Australische systeem op de schop en is het dus nieuwe ronde en nog betere kansen! Dus even drie maanden geduld en dan de aanvraag indienen...

 

05.07.2012: Expression Of Interest (EOI) ingediend

Jawel... daar gaan we dan. Australië maakt voor immigratie vanaf nu gebruik van SkillSelect. Wij gaan dan nu echt onze interesse kenbaar maken voor een Permanent Resident 190 visum voor South Australia (SA). Met maar liefst 80 punten moeten wij toch hoog op de lijst kunnen komen?

Een spannend moment, want nu gaat er iemand van de overheid in SA kijken of wij het wel waard zijn die kant op te komen. En als zij ons willen hebben dan krijgen wij een uitnodiging om de visum aanvraag officieel in te dienen. Nog steeds geen garanties voor succes, maar we komen langzaam dichterbij...

 

09.07.2012: State Sponsorship SA aangevraagd

Vrijwel gelijktijdig aan de EOI vragen wij aan het mooie Zuid-Australië of zij ons willen "sponsoren". Dat betekent dat als wij aankomen wij recht hebben op een beperkte set basisvoorzieningen. Wij verbinden ons hiermee dan wel voor minimaal twee jaar aan deze staat. Als wij daar dan twee jaar gewoond en/of gewerkt hebben dan staat het ons vrij in de rest van het land te gaan wonen en werken... Maar goed... dat is voor later... eerst maar afwachten of wij erdoor komen.

Dat kan best nog eens lang gaan duren... dachten we... :-)

 

30.08.2012: State Sponsorship SA approved

Nog geen twee maanden later ligt er een mooi kado in de mail. SA wil ons hebben! Yeah!

 

30.08.2012: EOI wordt Invitation to Apply

En daar is ie dan... Wij mogen nu op de knop drukken met de melding dat wij heel graag een visum willen hebben voor South Australia.

 

06.09.2012: Officiële aanvraag ingediend

Wederom een mijlpaal. We hebben op de bewuste knop gedrukt en de centjes voor het visum overgemaakt aan de Australische overheid. Blijdschap en vertwijfeling: we gaan dit dus echt doen?!

Dan is het wachten nu op het toewijzen van een zogenaamde case officer (CO) die alle gegevens gaat bekijken. Als alles in orde is geeft die ons een GO moet voor een gezondheidscheck. De allerlaatste horde voor een definitieve toekenning van het visum.

 

13.09.2012: Case Officer (CO) toegewezen

De case officier is bekend... de spanning neemt toe... Uiteindelijk mogen wij naar Amsterdam voor een health check...

 

03.10.2012: Medicals in A'dam

Een mooi familie uitje naar het DCA en Dr. Ritz. In de ochtend naar het ziekenhuis voor longfoto's, bloedprikken en nog wat tests. Daarna naar Dr. Ritz voor de uitslag... Iedereen fit en gezond genoeg om de oversteek te maken en het land in te mogen! Toch wel een lekker gevoel.

 

19.10.2012: VISA Grant !!

En jawel hoor! Ruim een jaar na de eerst stap is ie er dan. Het visum is in de pocket !!!!! Wij zijn nu officieel permanente bewoners van Australië. Wij mogen er voor onbeperkte duur wonen en werken. De eerste twee jaar weliswaar alleen in Zuid-Australie, maar dat is helemaal niet verkeerd. Ander onderdeel van het visum is dat wij vijf jaar lang onbeperkt het land in en uit reizen. Na 5 jaar moeten het reisgedeelte worden verlengd. Dat wordt nog wel een dingetje voor onze planning. Want dan moeten wij dus uiterlijk oktober 2017 in Australië zijn... Slik! Het komt nu echt dichterbij...

Een andere voorwaarde is dat wij binnen een jaar in Australië moeten zijn geweest om het visum officieel te valideren. De meeste mensen boeken dan meteen een enkele reis, maar dat hebben wij niet gedaan. In 2013 hebben wij een mooie reis gemaakt samen met opa en oma Staats! Dat verhaal is elders op deze site te vinden.

In het volgende blog dus de emoties die je beleeft en de keuzes die je maakt richting het uiteindelijke vertrek...

Comments powered by CComment