Hooray! Hooray! Hooray!

Van harte met de 92ste verjaardag van Queen Elizabeth II allemaal!

Oké... dat was alweer een week geleden toen we nog van plan waren een blog te plaatsen. Maar, zoals jullie wel gewend zijn, is dat een weekje later geworden... Desalniettemin een fun fact:

 

 "The Queen’s Birthday is a public holiday celebrated in most states and territories on the second Monday in June, making for a much-looked-forward-to June long weekend.

In 2018, the Queen’s Birthday is on 11 June in most states, with WA celebrating on 24 September and Queensland on 1 October.

In Western Australia, the governor proclaims the holiday either at the end of September or the beginning of October each year because the June public holiday slot is given to Western Australia Day (formerly Foundation Day).

In South Australia, the Queen’s Birthday holiday is also called Volunteer’s Day."

 

Blijven gekke gasten die Ozzies! En Jorien is al lekker ingeburgerd, want die is gewoon gaan werken op deze feestdag. Er moet immers weer worden gespaard voor een trip naar NL... :-)

Maar goed... straks meer over ons... nu eerst over onze aannemer/project bouwer(t).

 

Zoekt en gij zult vinden

Dat was ons motto nadat wij een stukje land hadden gekocht met het idee daar vrij vlot een duurzaam tiny (tot medium tiny) huis op te parkeren.

Laten wij de clou maar vast verklappen: vlot, duurzaam en tiny... nah... niet echt ingeburgerde begrippen hier. Onze eerste gedachten gingen dan ook uit naar de Ecokit, maar die zat/zit nog in de opstartfase. Geniaal concept, dat wel. Wellicht iets voor een airbnb/gastenverblijf op ons "landgoed" in de toekomst. :-)

 

Dan maar kijken naar een custom builder met de plannen die Jorien had getekend. Slik... dat bleek al snel onbetaalbaar te zijn. Ja inderdaad...zelfs voor ons. Een duurzaam eigen ontwerp verdriedubbeld de kosten wel zo'n beetje en dan kom je uit op zo'n $4,000-$5,000 per m2. Best veel geld dus... Dus bleven er feitelijk twee opties over: camper trailer op het land zetten en 365 dagen per jaar in een camper trailer wonen totdat er meer geld op de rekening staat. Of kijken wat de projectbouwers in de 'aanbieding' hadden. Dan kijk je in een grote catalogus met huizen en opties, je kiest er eentje en een jaar later staat het op je land. Geen slecht idee, maar de ontwerpen en materialen zijn niet heel fantastisch of duurzaam.

En net op het moment dat de moed ons in de schoenen... eh.... nee... sorry... slippers begon te zinken, begon de bouw van het huis van onze toekomstige buren. En de projectbouwer had een mooi bord in de tuin gezet waardoor wij toch maar even op de website zijn gaan kijken. En daar zat een ontwerp bij wat heel dicht in de buurt zat van het ontwerp van Jorien! Yeuh!

  

Datzelfde weekend zijn wij naar het "display home" gegaan dat op de website stond. Inderdaad... er zijn hele wijken in de stad met voorbeeld woningen van projectbouwers. meestal moet je dan via de garage van de woning naar binnen. Daar zit dan iemand van het bedrijf die een praatje met je maakt en je een folder in de hand drukt voordat je naar binnen kan. Uiteraard zijn de display homes nooit de standaard huizen die in de folder staan en ook nog eens voorzien van talloze opties, dus altijd 2x zo duur dan geadverteerd. Maar dat geheel terzijde... en we vallen in herhaling...

Wij waren zeer gecharmeerd van de Drysdale. Ook daar een vanaf prijs van zo'n $100,000, maar zoals afgebeeld op de website kost deze variant $200,000. :-)

Na de bezichtiging hebben wij meteen een afspraak gemaakt met de sales consultant Alex.  En voor de goede orde... dan hebben we het over mei 2017.

Schitterende kerel die Alex met Duitse roots en een voorliefde voor cactussen. We hebben er al drie van hem gehad en wij vermoeden dat ie ons daarmee iets wil zeggen.

Over een paar weken gaan meer over hem vertellen en hoe wij van de standaard woning, naar display home, naar custom model, tot soort van vakantiewoning zijn gekomen.

Tot die tijd is het handig de volgende uitspraken van Alex de sales consultant te onthouden:

- "Wij zijn een projectbouwer, geen custom builder"

- "Bijna alles is mogelijk"

(Wij: "we willen UPVC ramen"; Alex: 'dat kan niet'. Wij: "we willen vloerverwarming"; Alex: 'dat doen we niet'.) 

- "Wij volgen een strak proces"

Dan hebben jullie wel een vermoeden welke kant dit verhaal op gaat.

 

Laatste stand van zaken

Een kleine twee weken geleden zat Jorien een week in Melbourne.

Ze ging erheen als Personal Trainer die ervoor zorgde dat je er wel kwam (getting there) en kwam terug als hybride coach/trainer die zorgt dat je nadat je er bent er ook vooral blijft (heerlijk die duurzaamheid).

Ze screent nu personen op structurele en functionele functies van het lichaam om zo te beoordelen of mensen geschikt zijn om er 100kg erop te gooien (nee, geen Michael). Ehh... of geschikt zijn om gewoon flink aan de bak kunnen in hun stressvolle levens met werk, kinderen en al het andere wat zo belangrijk is. Om blessures te voorkomen (die fanatiekelingen). Lekker duurzaam business model: je wilt immers niet je klanten in de blessures werken. Alhoewel, ook met blessures kan Jorien wat revalidatie oefeningen tegenaan gooien zodat je lichamelijk toch net wat prettiger functioneert (allen die achter de bureau zogenaamd hard werken). Ook wordt er meer gecoacht op voeding. Iets wat tenslotte 80% deel uitmaakt als je wat strakker in het velletje wil zitten. 

Een weekje focussen op alleen leren, leren, leren en... wijzer worden was een zeer ontspannende ervaring. Even geen 'werk', huishouden, of zorgen voor anderen. Een nieuwe definitie van vakantie is geboren voor Jorien!

  

Ja, ontspanning was er ook in de vorm van 2x trainen met haar Personal Trainer/ Coach waar ze normaal gesproken 'online' mee traint. Belangrijkste les: niet pushen maar leren 'geduldig' te zijn. Tja, ze heeft immers niet voor nieuws twee blessures gescoord het afgelopen jaar die tot op heden langzaam gerepareerd moeten worden. In de cursus heeft ze geleerd dat je de oorzaak onderzoekt van je blessures en niet alleen de symptomen behandeld. Zo blijkt een keizersnede effect te hebben op het niet volledig kunnen aanspannen van alle buikspieren, waardoor de bilspieren niet 100% functioneren, waardoor de assistentes van deze spieren harder moesten werken. Het gevolg voor Jorien: een soort van ontspoord heupgewricht. Dit allemaal dankzij het sprinten tijdens een challenge. 

En terwijl "het management" van huis was beleefden die heren een heuse mannenweek. Jorien zat nog geen 5 uur in Melbourne of Mikx en Michael zaten al in de Adelaide Oval. Hun debuut voor een live Footy wedstrijd. Jammer genoeg verloren "de Crows", maar het weer, de drinks en het eten was prima! De rest van de week was vrij eentonig: opstaan, aankleden, eten, tanden poetsen, naar school/werk, terug naar huis, koken/eten, chillen, tanden poetsen en weer slapen. Zoals gezegd: een typische mannen week! Ze waren maar wat blij dat Jorien ook weer besloot terug te keren uit Melbourne!

De uitnodiging van "Bloemalaide" om een paar biertjes te nuttigen op Queensday kwam dan ook als geroepen voor Michael. Even bijkomen van het tijdelijke alleenstaande ouderschap en alvast een beetje trainen voor het aanstaande Beer & BBQ festival ind e stad. ;-)

Mikx heeft ook de afgelopen week nodig gehad om bij te komen schijnbaar, want zowel op school  als de naschoolse opvang vonden ze hem heel rustig. Niets voor Mikx idd., maar dat rustig aan doen resulteerde zaterdagochtend wel in een nieuw zwem certificaat: Salmon! Mijnheer is no een officiële zalm en zit nu in de Tonijn klas! Hulde... vooral omdat wij nu een half uur later naar het zwembad kunnen. Gniffel... geluk zit 'm in de kleine dingen!

   

Ondertussen heeft de aannemer ook de smaak te pakken en zijn wij slechts een paar dagen verwijderd van het storten van de betonvloer. Dat betekent dat de grond werkzaamheden klaar zijn. En de fundering en de vloerverwarming gereed om te worden bedolven onder cement.

Dat ging uiteraard met wat verrassingen gepaard, waarvan er eentje voor onze kosten is (a $2,500) en de ander voor rekening van de "vloerverwarming dude' is. 

Wij mogen betalen voor het weg laten halen van overtollige grond. Die zat er wel aan te komen, omdat we wisten dat er meer land zou worden afgegraven dan dat er nodig was om het geheel vlak te krijgen. Dus niet echt een verrassing over de werkzaamheden. Wel een verrassing voor wat betreft de rekening! En ook al betreft het een "begroot" bedrag, wij hebben niet de illusie dat de echte rekening opeens een stuk minder duur uitvalt. :-)

De verrassing van de vloerverwarming is een perfect voorbeeld van hoe er gewerkt wordt hier. 

De aannemer heeft zelf (nog) geen connecties om vloerverwarming aan te leggen, dus mochten wij onze eigen partij zoeken voor een offerte. Daarvoor betalen wij dan wel $1,000 aan de aannemer die dan alles met dat bedrijf afstemt tijdens de bouw. Wij betalen de "vloerverwarming-dude" dus rechtstreeks voor zijn diensten. Wij hebben dus een geschikt bedrijf gevonden een jaar geleden al alles met hen afgestemd. Wat er dus de afgelopen weken dus gebeurde...

  

De vloerboer kreeg een telefoontje van de aannemer of ze binnen een dag of vijf konden beginnen. Nu had Michael de vloerboer al eerder verteld dat ze begonnen waren met de grond bouwrijp te maken en dat ze dus een belletje konden verwachten binnen een paar weken. Gelukkig kon de vloerboer dat inplannen. Tot zover geen drama's. Totdat wij midden deze week werden gebeld door de vloerman om te vertellen dat ze lekker bezig waren en nog ff wat wilde afstemmen. Wat bleek? De beste man werkte met verouderde tekeningen en was "vergeten" dat het hele huis verwarming moest krijgen, de boilers aan de zijkant van het huis moesten komen en het verdeelstuk van het buizensysteem bij de deur van de woonkamer moet komen.

In onderstaande plaatjes kun je wel zien wat er gebeurd is:

- Blauwe zak is het verdeelstuk (staat nu bij de voordeur op de plek waar een raam komt)

- De witte buizen zijn dus niet uitgelegd in de 'master bedroom'

- De zwarte pijpen (links) voor de boilers horen aan de zijkant van de slaapkamer (rechts) te komen

 

  

Dusss.... jullie begrijpen onze verbazing, maar uiteindelijk kwam de vloerman er ook achter dat ie met het verkeerde plattegrond aan het werk was. Hij had de juiste wel, maar het was ook al wel bijna een jaar geleden dat ie ernaar gekeken had. So much voor een goede administratie en coördinatie zeg maar. Voordeel voor ons is dan wel weer dat ie vergeten is een factuur te sturen voor de aanbetaling. Geluk bij een ongeluk zeg maar.

Ondertussen gaan ze maandag en dinsdag alles verder in orde maken, zodat de aannemer deze week het beton kan gaan storten. En dat betekent dan weer dat ze dus eind juni al aan de slag kunnen met het frame. :-)

Vooralsnog gaat het dus vrij voorspoedig allemaal. Wij maken ons op voor de volgende verrassing: de ramen. Dat is een compleet blog waard. Maar dat duurt nog wel een maandje of wat en daar gaan we pas wat over roepen als ze er echt in zitten.

Zow... dat was wel weer ff genoeg voor vandaag! Tot oever een week of twee.

 

 

 

 

 

Comments powered by CComment