Afgelopen vrijdagochtend hebben we gebruncht in een drukke lokale eetschuur waar de ratten vrolijk voorbij renden, maar het eten heerlijk was. Vervolgens zijn we de trein van 15 uur ingedoken voor een rit per hard sleeper naar Guilin. Weer kunnen genieten van snurkende en knarsende Chinezen, dus veel iPod en weinig slaap.

Op zaterdagochtend kwamen we rond half 6 aan in het hostel (Backstreet). Na een paar uurtjes slaap hebben we de hele middag in het hostel gehangen en een beetje genet en andere dingen geregeld. Vliegtickets, hotel in Macau etc. ?۪s Avonds bustickets gescoord samen met Tineke en met z'n vieren (er liep ook nog een Duitser mee) wat gegeten in een lokale, aan een toeristische straat, hut. Daar de lokale specialiteit geproefd: bier vis ! Dat is aan Hollanders en Duitsers wel goed besteed en het was, ondanks de neuspeuterende koks, ook erg lekker.

Zondagochtend zijn we redelijk vroeg samen met T. op pad gegaan voor een zicht op het echte China: de rijstvelden. Daarvoor mochten we 3 uur in 2 bussen (tussenstop in Longsheng) verblijven om de Dragon (Long Ji) Rijst Terrassen te bereiken. Maar dat was de kleine moeite meer dan waard. Van onderaf in de vallei ziet het er alleen hoog en best mooi uit. Maar van bovenaf (800meter) kijk je uit over uitgestrekte rijstvelden. Allemaal bergen die in een soort partjes zijn uitgeslepen, waarin rijst, pinda's, pepers en weten wij veel wat wordt verbouwd. Echt waanzinnig mooi! het dorp zelf was een grote winkelstraat, maar dat mocht de pret niet drukken. We hebben heerlijk gegeten, met uitzicht, bij een eettent waar niemand zat. En het was voortreffelijk! Dochterlief nam de bestelling op, paps deed de drankjes en we konden mams zien koken! Geniaal! Als dank voor onze komst kregen we nog een één of ander plaatselijk likeurtje. Door al deze gezelligheid misten we onze lokale bus terug naar Longsheng. Gelukkig kwam er net een mini taxi bus met Amerikanen aan, dus wij de chauff gevraagd om ons weer naar Longsheng te brengen. Geen probleem; alleen moest ie wel nog via het dorpje.

En toen kwamen we die Amerikanen weer tegen. Die raakten helemaal van de kook, omdat ze dachten dat wij wel naar het hotel boven op de berg werden gebracht en zij niet. Nadat wij hadden uitgelegd dat iedereen met z'n koffers naar boven moet voor het hotel en wij toch echt op weg naar beneden waren, bleven ze mopperen en ouwehoeren. Toen was Michael er wel klaar mee en heeft vriendelijk doch dringend verzocht of ze dit geneuzel bij het hotel konden gaan uitzoeken. Wat een prutsers die Amerikanen. Zo doen ze hun naam echt weer eer aan! Wij kwamen precies op tijd aan voor de bus van Longsheng naar Guilin. In Guilin 's avonds aan de lokale dumplings en gelijk door met de bus naar Yangshuo. Volgens de Lonely Planet een backpackers paradise, maar feitelijk de meest toeristische plaats die we in China zijn tegengekomen. Het is de eindpunt van een dagcruise over de Li vanuit Guilin, dus je ziet er net zo veel Westerse als Chinese toeristen! En de prijzen zijn er dan ook naar. Maar absoluut een gezellig dorp. Wij bleven overnachten in het Cultural House van de familie Wei en Tineke vertrok naar een ander hostel.

Maandag hebben wat door de stad gelopen en zagen dat het schitterend lag zo tussen het Karstgebergte! Naar een eilandje op de Li gelopen om de cruiseschepen met ladingen mensen binnen te zien komen. Zo tussen buffalo's, eenden, kippen, honden en bamboeboot verkopers zagen we tientallen schepen binnenkomen, terwijl er al zo'n 50 in de haven lagen. Heerlijk gegeten in het hostel en daarna de stad in. Tineke weer tegengekomen en afgesproken voor de volgende ochtend. Daarna zijn wij een bar ingedoken met de beste muziek en de meeste locals! Chinezen kunnen dus echt niet dansen. Wij lieten zien hoe het wel moest, dus hadden we meteen vrienden. Gnagnagna... De barman raadde nog een lokaal biertje aan. Lekker zoet, maar het tikte goed aan.

Dinsdag om 9 uur in de bus richting Xingpin voor een trekking langs de Li. De stad uit meteen achtervolgd door bamboecaptains. Toen we die na de eerste ferry overtocht allemaal kwijt waren hebben we zo'n 4 uur gelopen. Fenomenaal waren de uitzichten op de rivier, het Karstgebergte, de oevers, de dorpjes en de mensen! Goed gegeten ergens halverwege en daar zagen we nog een schattige bruid op nog mooiere slippers! Hahaha.. Onderweg kwamen we nog een school tegen met schattige kindjes waar we een hele zooi pennen hebben achtergelaten. De locals hebben ons hierbij wel moeten helpen want aan de kinderen zelf geven is niet handig, dus moet je de docenten hebben. Maar na zwaaien en roepen kwamen die echt niet. De locals die voorbij kwamen gingen duidelijk maken dat we wat wilden geven. En ja, de docent kwam buiten het hek zodat we de lading pennen konden geven. Ze waren er oprecht blij mee. Weer een opdracht gedeeltelijk geslaagd! Terug van de trekking konden we meteen aanschuiven voor het eten in het hostel. Nog lekkerder dan de dag ervoor, want nu hadden we paprika's gevuld met gehakt!

Het avondprogramma bestond uit aalscholvers by night. Deze prachtbeesten mochten we in actie zien. Wij met 8 man in een bootje de rivier op waar een mannetje op een bamboevlot met 10 van de scholvers langzij kwam. Met lichtje op de boeg zie je die beesten dan onder het water scheren op jacht naar visjes. Om hun nek hebben ze dan een touwtje zodat de visser de grotere vissen zelf kan houden... Mooi schouwspel!

Woensdag heel belabberd geslapen. Er was een oude man overleden de dag ervoor en tot één uur was er muziek en vuurwerk om hem te begeleiden naar het hiernamaals. Schijnbaar was dat niet helemaal goed gegaan, want vanaf een uur of 4 gingen ze weer verder! Maar bij het ontbijt heeft mijnheer Wei ons uitgelegd dat dat gebruikelijk is. Na het ontbijt een fietstocht gemaakt langs een kleinere rivier en naar Moon Hill. Daar werd je achtervolgd door oude vrouwtjes met mandjes die je drinken en kaarten probeerden aan te smeren. Helemaal bovenop hadden we een schitterend uitzicht over de omgeving. En ook bovenop en onderweg kwamen we zo'n 6 Nederlanders tegen. Waaronder een stel dat we op weg naar de rijstvelden hadden gezien! Het blijft een kleine wereld! Bovenop heeft Jo haar trouwbelofte afgelegd aan Miek. Opdracht binnen!

In de avond de bus naar Guilin genomen waar we de nachtbus naar Guangzhuo hebben gepakt. Heerlijk grote stoelen, maar net ff te weinig beenruimte. En dat 10 uur lang! Vanochtend rond half 8 ter plaatse en om 8 uur konden we meteen de bus in naar Zhuhai. Dat is de grensplaats met Macau! Daar hebben we er een uurtje over gedaan om 2 douanes door te mogen.Nu zitten we met z'n drieën in één kamer in Hotel Royal met heul veul Chinezen in pak! Net ff in het zwembad gelegen en zo dadelijk gaan we de casino's onveilig maken.

Het echte China avontuur is helaas veel te snel voorbij gegaan. We hadden eigenlijk meer tijd voor Zuid China willen hebben wat dat is echt heel erg mooi. Maar ja... als je 5 weken China doet moet je ook wel een aantal hoogtepunten (oftewel steden, red.) opnemen. Maar meer nabeschouwingen in een volgend verhaal! Morgen met de boot naar Hong Kong. En als we die stad goed hebben bekeken vertrekken we op de 28ste naar Melbourne. Daar 2 nachten rondhobbelen en op 2 december door naar Darwin.

We houden jullie uiteraard op de hoogte!

PSjes...

Moeders: bedankt voor de Hong Kong site!

Meugje en Wally: de pantoffels zijn echt op weg; alleen wel naar Michael's ouders!

Tante José: Panda's eten bamboe en worden daar niet high van en Koala's worden wel high van eucalyptus.