Rusland... WAT vonden wij ervan?

WAT over het weer (we blijven tenslotte Hollanders)

We hadden slechts één beeld over het weer en dat was van het NOS journaal. Met Peter d'Hamecourt, met een bontmuts op en altijd in de sneeuw, die zijn verhaal doet. Toevallig staat in zijn boek dat dat beeld eigenlijk verkeerd is en dat die muts pas opgaat bij hem als het -20 is in Moskou! Dus of er gebeurt pas iets in Rusland als het onder de -20 is of wij kijken niet zoveel journaal in de zomer. Zeg het maar. Maar goed. We hebben aan den lijve mogen ondervinden dat het inderdaad koud kan zijn. Maar dat is ook niet zo gek, want het is oktober. Zou je hier in de zomer terugkomen dan heb je gewoon +30 graden te pakken of op z'n minst gewoon lekker weer. In Moskou hadden we iedere ochtend regen en 's middags een heerlijk zonnetje. In Krasnojarsk kwamen we een dag nadat er sneeuw was gevallen en vertrokken we twee dagen voordat dat witte spul weer over de stad zou worden uitgestort. In Irkutsk was het overdag het koudst van wat we tot nu toe hebben meegemaakt. Olkhon eiland was een aangename verrassing. Weliswaar koud, maar een heerlijk zonnetje. We hadden graag sneeuw zien vallen, maar de sneeuw in Stolby Natuurpark was al een feest op zich!

WAT over de mensen

In principe denk je bij een Rus aan een Nederlander, maar dan vier keer erger! Nors, stug, lomp, chagrijnig en ga zo maar door. Dat idee kan meteen het Baikal Meer in! Er is weliswaar een verschil in waar je bent in het land, maar het zijn net gewone mensen. Zolang je zelf ok beleefd blijft zijn zij ook vriendelijk en behulpzaam. Toegegeven... We zijn natuurlijk bij mensen thuis geweest die al enige tijd buitenlanders ontvangen als vorm van inkomsten. Maar het contact voelde niet minder oprecht. En ook op straat zijn mensen toch wel nieuwsgierig. Zoals in Krasnojarsk waar men dol is op aliens. En dan met name het type aliens dat Engels spreekt. In Moskou gaat alles heel gehaast, zoals dat hoort bij een metropool. Maar als je de tijd neemt en wat meer graaft bij de mensen, dan kom je toch al veel te weten. Natuurlijk helpt het als je de taal spreekt, maar desondanks hebben we in veel situaties met een combinatie van Russisch en Engels, soort hints en een beetje aanwijzen in het point-it-boekje aardig kunnen "babbelen".

In Moskou was de taalbarrière nog net iets te groot en in Irkutsk hebben we eigenlijk alleen overnacht en niet echt de kans gehad om te kletsen met de eigenaar. Op Olkhon Island was het ook wel leuk, maar dat was dan weer met onze Engelse mede-backpackers Karen en Sam. Dit was echt een oord voor toeristen en het personeel bestond ook niet echt uit Russen. En in het plaatsje Khuzhir gebeurde heel weinig, dus echt een praatje maken met de locals was er niet bij. Het meest hebben we genoten van ons verblijf in Krasnojarsk. En dat kwam vooral door Alex die als tolk ervoor heeft gezorgd dat we veel te weten zijn gekomen en ons ook veel gevraagd werd.

WAT over het eten

Het eten, van te voren, geen enkel idee bij, maar een aardappel hadden we wel in het menu verwacht en dat klopte precies. Een detail echter was dat ze er wel even wat olie over heen doen, want het moet toch echt vet zijn. En dat is het eten hier: vet. Niet fastfoodvet, maar hoe-overleef-ik-de-dag-bij-minus-40-graden-vet. Ken je dat? Als je namelijk midden in de nacht naar een toilet moet, dat over het algemeen buiten staat, dan bibber je er op de heen-en-terug weg zo een zwaar geolied visje met aardappels vanaf! 

Culinair hoogtepunt was het eten in Listvyanka waar we onze allereerste Omul vis hebben gegeten. Gecombineerd met het sausje overheerlijk! Ook de Russische specialiteit, een heerlijke kom Borsjt (rode bietensoep met vlees en zure room), was aan ons goed besteed.

WAT over de natuur

Heel divers. Van uitgestrekte toendra's tot dichte bossen en schitterende meren. Je moet het met eigen ogen gezien hebben, want het is niet te beschrijven. Wat dat betreft zeggen de foto's meer dan wat we hier kunnen beschrijven.

En WAT de steden en dorpjes betreft

Op Moskou na heb je voor de rest het idee dat je zo nu en dan ver terug in de tijd gaat. Met name Khuzhir (Olkhon Island) en diverse plaatsjes die we zagen vanuit de trein versterken die indruk. Laagbouw is van hout en ziet er vervallen uit. We hebben wel van gids gehoord dat je je daar niet op moet verkijken, omdat zo'n huisje van binnen wel eens heel luxe kan zijn. Andere backpackers die nog goedkopere homestays hebben gedaan hebben dit beeld nog niet bevestigd. En hoogbouw in de dorpjes of steden is allemaal een groot blok beton. Uiteraard hebben de grotere steden al Moskou, Krasnojarsk en Irkutsk her en der wat historische panden en moderne gebouwen staan. Maar alles daaromheen is grauw en vervallen. En toch... als je daar 's avonds laat door de straten loopt voel je je niet onveilig. Waarom geen idee... Das een hele aparte gewaarwording.