-Van onski verslaggever ter plaatski-

Afgelopen vrijdag om 10:08 arriveerden er 2 aliens in Krasnojarsk. Zij werden opgehaald door een Rus en Engelse Chinees. Om de toegestroomde pers te ontvluchten werden zij in een onopvallende Nissan, met een nog minder opvallend stuur aan de rechterzijde van deze bolide, onmiddellijk afgevoerd naar een schitterend appartementencomplex aan de rand van de stad met uitzicht op de Yenisey rivier en het Stolby natuurpark. In gebouw 12A, ingang 3, verdieping zes en huisnummer 21 mochten zij verblijven in een luxe maisonnette inclusief jacuzzi, multifunctionele douche, ontbijt, lunch, diner en alles wat de aliens maar wilden.

Voor de gelegenheid hadden de bewoners Nadja (moeder) en Igor (zoon) een Engelse sprekende Chinees (Alex) die Russisch studeert in Krasnojarsk onderdak verleend om de taalbarrière met de aliens te slechten en hen tevens te voorzien van een verkorte cursus Chinees. Als tegenprestatie gaven de aliens toen een korte cursus Nederlands aan Alex en tevens deelden zij het allerbeste aan muziek dat Nederland te bieden heeft.

Alex ontpopte zich als tourguide door de aliens de stad te laten zien. Speciaal voor deze dagen kostte een busrit waarheen dan ook slechts 10 roebel. De bewoners van Krasnojarsk hadden al gauw in de gaten dat de aliens in de stad waren en sloten zich massaal (2 Russische dames, red.) aan bij de groep. Er werd vooral geoefend op Engelse conversatie, omdat de dames in hun studie alleen dialogen leren en dan heel blij zijn als ze met aliens een gesprek kunnen voeren in het Engels.

In de stad die voornamelijk uit 4 hele lange en brede straten bestaat klonk westerse muziek uit de luidsprekers die aan de lantaarnpalen hingen. De aliens keken met verbazing rond naar moderne gebouwen (al dan niet af) en oude houten huisjes die wel een klein likje verf konden gebruiken. In de avonduren vertrokken de aliens naar huis, waar de bewoners van de maisonnette hen trakteerde op een tour van Krasnojarsk by night ! Via het oorlogsmonument naar het gebouw dat op het 10 roebel biljet staat afgedrukt. Vanaf daar een schitterend uitzicht over de stad en zelfs de burgemeester had toestemming gegeven voor een schitterende vuurwerkshow speciaal voor de aliens.

De volgende dag gingen de aliens vroeg op pad met Alex om een bezoek te brengen aan het onovertroffen Stolby natuurpark. Midden tussen alle bomen is daar vulkanisch gesteente te vinden waar de Russisch jeugd uitbundig op aan het spelen was. En ook de aliens moesten her en der sneeuwballen ontwijken aangezien het de dagen ervoor gesneeuwd had en er een dik pak lag. Om deze heugelijke dag nog een officieel tintje te geven bouwde één van de aliens nog een sneeuwpop om de plek te markeren waar zij gelopen hadden. Schitterende bomen, bergtoppen, gesteente en uitzichten kregen de aliens voor hun kiezen. Een absolute aanrader.

Zeker omdat de aliens eerst via de standaard ingang van het park richting de eerste Stolb gingen om dan de paarse route en vervolgens de rode route te volgen. Dat duurde ongeveer 6 uur. Onderweg werden de aliens nog herkend door een aantal met dubbele tong Engels sprekende Russen. Na een korte discussie over de Amsterdamse Wallen kregen de aliens een 10 roebel biljet als aandenken aan hun verblijf in Krasnojarsk.

De route zelf ging van asfalt, naar onverhard, naar zand, naar sneeuw, naar zand en tenslotte naar een heuse skilift ?!? Volgens onbevestigde bronnen had men besloten speciaal voor de aliens een luxe skiresort aan te leggen; alleen was deze nog niet helemaal klaar. De skilift wel en die zorgde voor een schitterende einde van een fantastische tocht. Vanuit de lift hadden de aliens een mooi panorama uitzicht over de stad. En Alex had voor het eerst in zijn leven het genoegen überhaupt in een skilift plaats te nemen.

Na een korte nachtrust werden de aliens de volgende dag naar het treinstation gebracht op weg naar hun volgende stop in Irkoetsk.Krasnojarsk zal nooit meer hetzelfde zijn ! En de aliens zullen de gastvrijheid en vriendelijkheid nooit vergeten.

NB: Voor diegenen die het nog niet door hadden... één van de Russische dames vertaalde het woord buitenlanders wel erg letterlijk en noemde ons dus ALIENS !! :-D